Værktøj til fremtidens ungdomsboliger
Fremtidens ungdomsbolig er ikke en prædefineret størrelse. For at bygge smartere, billigere og mindre, bør der tages udgangspunkt i byggeriets unikke betingelser og forudsætninger. Større ungdomsårgange, koncentration af uddannelserne i de større byer, samt ændrede livsformer blandt de unge stiller højere krav til ungdomsboligerne. Der er brug for at gentænke ungdomsboligen, med henblik på at målrette den til beboerens krav til bl.a. miljø, fællesskab, faciliteter og indretning.
Værktøj til fremtidens ungdomsboliger
Projektet er udviklet i et samarbejde mellem Domea.dk, COWI og Årstidernes Arkitekter, der sammen har undersøgt tre ungdomsboligprojekter i Køge, Gentofte og København, som alle er meget tidligt i processen. De to førstnævnte er begge i idéfasen. Pointen med dette er at undersøge, hvordan planlægningen tidligt kan påvirkes i retning af bedre ungdomsboliger. Til dette har projektgruppen konstrueret et handlingsorienteret konceptværktøj, som indeholder en række værktøjer, som kan udnyttes i grænsefladen mellem idéen og den egentlige programmering af et ungdomsboligprojekt.
Konkret indeholder konceptværktøjet følgende:
Konkret indeholder konceptværktøjet følgende:
- En proces og metode
- En metodebeskrivelse - indeholdende processen og valgte fokusområder
- En selvtest til developere og bygherrer (Klik ind og prøv testen længere nede på siden)
- En sammenfatning af centrale analyser og konklusioner fra gennemførte undersøgelser
- Beskrivelse af konkrete metoder og hjælpeværktøjer
- Tre konkrete cases - herunder workshops, spørgeskemaundersøgelser, og konkrete projektideer.
De præsenterede konceptværktøjer hjælper bygherrer og developere med at tænke strategisk og udvikle billigere, smartere og mere fremtidssikrede ungdomsboliger. Ved at fokusere på udvalgte områder hjælper værktøjet med at få afklaret vigtige spørgsmål, inden det konkrete ungdomsboligbyggeri igangsættes.
Fokusområder
For at tilpasse et byggeprojekt efter de unges efterspørgsler og behov, bliver det defineret ud fra fem fokusområder:
- Strategi
- Det omgivende miljø
- Fremtidige beboere
- Indretning og fleksibilitet
- Fremtidens ungdomsbolig.
Disse sætter fokus på hvilke faktorer, der er væsentlige at belyse for at finde frem til projektets 'duelighed' inden for områderne.
Projektets output
Projektet er udmundet i en afrapportering under titlen "Boliger for fremtidens unge - Et udviklingsprojekt", med en tilhørende Pixi-udgave. Rapporten præsenterer en uddybning af de fem fokusområder, og hvordan disse skal anskues, samt en præsentation af konceptværktøjer og cases i undersøgelsen.
Prøv selvtesten
I forbindelse med projektet er der blevet udviklet en selvtest, som kan bruges i byggeprojekter med ungdomsboliger. Denne selvtest er med til at klarlægge, inden for hvilke områder projektet er velfunderet, og synliggør ligeledes hvilke områder i projektet, der kræver yderligere overvejelser fra dig som bygherre.
Ved at gennemføre testen allerede på idéstadiet kan bygherren vurdere projektet strategisk og dermed imødegå udfordringer så tidligt i projektet som muligt, således at udfordringerne ikke senere udvikler sig til problemer.
Du kan tilgå selvtesten her
Baggrund- og kildemateriale for rapporten
Download
Fakta
Status
Afsluttet
Samarbejdspartnere
Kontakt
Projektøkonomi
Samlet projektøkonomi
1.125.000
Støttebeløb fra forsøgspulje
900.000
Boligafdelinger
Køge og Gentofte: Idéfasen København: Afd. 3535 Rovsingsgade (Endnu ikke opført)
Projektstart og slut
01. dec 2013 - 01. jul 2016